Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MGE: „Kellően át nem gondolt” a regisztrációs adó eltörlése

2009.02.05

Nem ért egyet a regisztrációs adó eltörlésével a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) – közölte az MGE szerdán. A gépjárműimportőrök azzal érvelnek, hogy a regisztrációs adó mértékét a gyártó figyelembe veszi a listaár képzésénél, ezen adónem eltörlése a legtöbb gyártónál az átadási ár növelését eredményezné, így a listaár változatlan maradna, tehát a vevő sem érzékelné az árcsökkenést, de az állam sem az adótömeg emelkedését.

A regisztrációs adó eltörlése kizárólag a használtautó-importőröknek kedvezne, mert esetükben ez az egyetlen tételes adó, azaz ennek mértéke független a számlától, és így csökkenti a hazai használt autóknak a külföldről behozottakkal szembeni, a mesterséges alulszámlázásból adódó versenyhátrányát – áll a közleményben.

Az MGE felhívja a figyelmet arra, hogy a regisztrációs adó eltörléséről szóló „kellően át nem gondolt” javaslat hatására már az elmúlt napokban is szinte megállt az új személygépkocsi- és motorkerékpár-eladás, hiszen az esetleges vevők kivárnak azt gondolva, hogy az adó eltörlése árcsökkenéshez vezethet.

A gépjárműpiac élénkítésére az MGE álláspontja szerint az úgynevezett „autócsere program” lenne alkalmas. Ez azt jelenti, hogy aki 10 évnél idősebb személygépkocsit a regisztrált bontók valamelyikének újrahasznosításra lead, az új jármű vásárlásakor a gyár és a költségvetés részéről azonos mértékű támogatást kapna, ami így tényleges árcsökkenést eredményezne. Az akció csak azon gyárak termékére vonatkozna, melyek hajlandóak a költségvetéssel azonos támogatást adni, és családonként egy, a környezetet kevésbé károsító gépkocsi vásárlását tenné lehetővé.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter január 21-én, az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport ülése után beszélt arról, hogy megvizsgálják a regisztrációs adó eltörlésének lehetőségét, de ez mindenképpen csak úgy képzelhető el, ha az adókiesést más forrásból kompenzálni lehet.

--KR--

--MNO.hu--