Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egri helyzetjelentés a nem létező cigánybűnözésről

2009.01.01

Egri helyzetjelentés a nem létező cigánybűnözésről

Egerben is egyre látványosabb cigánybűnözés. Sneider Tamás önkormányzati képviselő beszámolója.

A legutóbbi közgyűlésen Sneider Tamás szólalt fel az elmúlt hetek ismerté vált cigány bűneivel kapcsolatban, a Fidesz képviselői természetesen mélyen hallgattak.

Az egri önkormányzatban egy képviselői hellyel rendelkező Összefogás egy Jobb Egerért egyesület, amely képviseli az egri hazafiak véleményét, az egyre inkább balra tolódó egri városházán, folyamatosan próbálja rávilágítani a közvélemény figyelmét, az Egerben is egyre látványosabb cigánybűnözésre. A legutóbbi közgyűlésen képviselőjük Sneider Tamás szólalt fel az elmúlt hetek ismerté vált cigány bűneivel kapcsolatban, a Fidesz képviselői természetesen mélyen hallgattak. Alább a képviselő beszámolóját olvashatjuk a történtekről.

2008. december 18-ai önkormányzati ülésen napirend előtt kérdéseket intéztem három bűncselekmény ügyében a rendőrség megjelent képviselőjéhez.

Az északi lakótelepen fényes nappal a fő úton cigányok támadtak a Neumann János középiskola diákjaira, az egyiküket súlyosan bántalmazták, ám az épp arra járó rendőrök nem intézkedtek az ügyben. Megkérdeztem: Hogyan történhetett ez meg? Elképzelhető-e, hogy az arra járó rendőrök, amikor a bűnöző cigányokat meglátták nem akartak hinni a szemüknek, hiszen Magyarországon köztudomásúlag nem létezik cigány bűnözés. Ezért aztán nem álltak meg arra gondolva, hogy biztos csak a szemük káprázik.

December 11-én este az egri Hospinvest kórház területén egy cigány a feleségén segítő mentőápolót támadott meg és csak a biztonsági őröknek köszönhető, hogy nem verte agyon. A sajtó semmit nem írt a felháborító esetről. Az esettel kapcsolatba megkérdeztem, hogy a rendőrség nem tervez-e valami felvilágosító kampányt a cigányok között célzottan, amelyben elmagyarázná, hogy a tanárok, orvosok, ápolók egyrészt azért vannak, hogy őket tanítsák, az életüket megmentsék, másrészt közfeladatott ellátó személyek, ezért a bíróság szigorúbban minősíti az ilyen eseteket, mintha átlag magyart vernek agyon.

Egerben pár nappal ezelőtt egy idősebb hölgyet támadtak meg a vár tövében fiatalok. A bűnözők kirabolták, majd lelökték a lépcsőn. Kérdésem arra irányult megtalálták-e már a támadókat.

Az első esettel kapcsolatban elmondta Bognár József alezredes (a bűnügyi osztály vezetője), hogy több fiatal lépett oda a Neumann János középiskolából hazafelé tartó iskolásokhoz az egyik buszmegálló közelében és cigarettát kértek. Mivel az iskolások nem dohányoznak, nem tudtak nekik adni. Ekkor kezdték el verni az egyiküket, míg a másiknak sikerült elfutnia. Mindezen eseményeket kb. harminc ember látta, de senki nem tett semmit. Egy rendőrjárőr valóban épp arra járt (egy másik esethez tartottak éppen). A buszmegállóban megálltak ugyan, de intézkedés nélkül rövidesen távoztak. Az esettel kapcsolatban belső vizsgálat indult a rendőrségen és megállapították, hogy a járőrök nem megfelelően jártak el. Ennek következtében a rendőri állományban intézkedések történtek. Ugyanakkor a rendőrség képviselője bejelentette, hogy várják a szemtanuk jelentkezését és százezer forint jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek.

A második esettel kapcsolatban Bognár úr elmondta, hogy a feleségén segítő mentősökkel a férj már a környező faluban (Egerszalók) is arrogánsan viselkedett, de akkor még tudták kezelni a helyzetet. A kórházban valóban szó nélkül megtámadta a beteg adatait éppen diktáló mentőápolót. A hasonló bűncselekményeket Egerben és Eger környékén nagy többségében a kisebbséghez tartozók követik el. A rendőrség bűnmegelőzési célzattal már számos videofilmet készített főleg diákoknak. Ígéretet tett arra, hogy javaslatomat beépítik a bűnmegelőzési stratégiába és filmet készítenek arról, mit is jelent a közfeladatott ellátó személy.

A harmadik kérdésemre nem kaptam választ. Valószínűleg elfelejtette a felsorolásból.

Megjegyzés: Úgy gondolom a kérdéseim és a válaszok magukért beszélnek. Ezek a ,,szürke” hétköznapok Magyarországon. Mindenesetre megjegyezném, hogy már számtalan magyarverés és nem egy magyar gyilkolás fényes nappal, magyarok tucatjainak szeme láttára történt. Elég szörnyű, hogy egy férfi sem akadt a kb. harminc emberből, aki a suhanc cigányoknak lekevert volna egy pofont.

A második esettel kapcsolatban elég nyilvánvaló, hogy a videók elkészítése nem lesz komoly visszatartó erő a cigánybűnözők számára. Ráadásul valószínűleg az a réteg, amelyhez szólnia kellene, nem is jár iskolába.

Sneider Tamás
Az Összefogás egy JOBB Egerért Egyesület (HVIM, Jobbik,)
Önkormányzati képviselője

(Szent Korona Rádió)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.