Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újabb korlátozások!

2009.01.07

Az intézkedést az ellátásbiztonság fokozása és a védett fogyasztók (kommunális és lakossági) ellátásának biztonsága érdekében hozták meg – olvasható a közleményben. Amennyiben a fogyasztás-forrás egyensúlya megkívánja, további lépéseket tesz az FGSZ.

A szerdai napon a várható földgázfogyasztás 64 millió köbméter lesz a kedden 20.30-kor elrendelt, az első kategóriás – nagy ipari – fogyasztókat érintő korlátozás hatására – közölte a földgázipari rendszerirányító. Az FGSZ közleménye szerint a keddi napra ugyanennyi, 64 millió köbméter gáz áll rendelkezésre, amiből 52 millió köbmétert a föld alatti gáztárolókból nyernek ki, 9 millió köbméter a belföldi termelés és hárommillió köbméter Ausztria felől érkezik. A korábbi tájékoztatás szerint a tárolókból kivett 52 millió köbméter a napi maximum, technikailag több nem lehetséges.

Ukrajna kedden 15.25-kor elzárta a gázcsapot, és nem továbbította Magyarországra az orosz földgázt. Számos európai ország szintén egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben kap gázt kedd óta.

A hivatal meghatározza azt, hogy az egyes földgázipari cégek a szerződött mennyiségből maximum mennyivel kevesebbet adhatnak tovább a fogyasztóiknak az öt meghatározott kategóriában, és azt is, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az átállásra. A felhasználók a gázipari céggel keretszerződést kötnek, ebben rögzítik a besorolási kategóriát, és a napi szükségletnek megfelelően vételeznek földgázt, és ebből a mennyiségből történik a korlátozás.

A hivatal határozata alapján először az olyan ipari, kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2500 köbméter/óra vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le, és amelyek esetében technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. Ebben a kategóriában történt meg a korlátozás kedden este 20.30-kor. A második kategóriába az óránként 500–2500 köbméter gázt fogyasztók tartoznak, míg a harmadikba azok, amelyek nincsenek benne az első kettőben. Ez utóbbiaknak is csak azt a fogyasztási mennyiséget lehet korlátozni, ami nem érinti háztartási és kommunális szolgáltatásukat.

Az első és a második korlátozási kategóriába azokat a nagyfogyasztókat sorolták be, amelyek technológiai károsodás nélkül tudnak alternatív energiaforrást használni, így a harmadik kategóriába kerültek azok a fogyasztók, akiknél ez már problémát jelent. A negyedik kategóriába a kommunális fogyasztók, míg az ötödikbe a háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók tartoznak. Az erőműveknek a törvényben előírt módon 16 napra elegendő olajtartalékkal kell rendelkezniük, és felkérésre át kell állniuk az alternatív tüzelőanyagra. Technológiai szempontból ezek akár egy óra alatt is át tudnak állni.

mno

hunhir.hu

(KL)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.