Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem jön több gáz!

2009.01.06

A gázszállítás leállása miatt a magyar kormány diplomáciai offenzívába kezdett - mondta a miniszter. Többek között levelet írtak az ukrán és az orosz vezetésnek, illetve az EU-nak, amelyben tájékoztatják őket a magyar álláspontról, amelynek lényege, hogy két ország vitája nem veszélyeztetheti mások gázellátását. Kezdeményezik egyúttal az ukrán és orosz gazdasági vegyes bizottságok, illetve ezek energetikai albizottságainak összehívását, valamint tájékoztatják a Magyarországon keresztül tranzitgázt kapó Szerbiát és Boszniát, hogy nem tudunk számukra gázt szállítani. Azt is kezdeményezi a kormány, hogy az ügyben csütörtökre összehívott uniós találkozóra az érintett, de nem uniós tag országokat - a balkáni államokat - is hívják meg - mondta az energiaügyi miniszter.

A Földgázszállító Zrt. (FGSZ) szerint a keddre várható fogyasztási prognózis 68 köbméter, az ellátás biztosított. A magyarországi tárolókban több mint 3 milliárd köbméter földgáz van, és Magyarország további 500 millió köbméter stratégiai készlettel rendelkezik. Az Ukrajnából Magyarországra érkező földgázból mintegy 10 millió köbmétert tovább szállítanak Szerbia és Montenegró felé.

Gyurcsány Ferenc levelet írt Vlagyimir Putyin orosz, Julija Timosenko ukrán és Mirek Topolanek cseh miniszterelnöknek, az unió soros elnökének, amelyben jelezte: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának az árát az európai fogyasztók fizessék meg - közölte a kormányfő az MTI-vel.

Több európai országba is a szerződésben szereplőnél jelentősen kevesebb orosz gáz érkezett Ukrajna felől kedden. Romániában kedd hajnal óta a megállapodásban szereplő mennyiség negyede érkezik meg. Csökkent a szállított gáz mennyisége Németországban, Csehországban, Olaszországban, Boszniában, Szlovéniában és Ausztriában is, Horvátországba pedig egyáltalán nem érkezik orosz gáz. Törökország a BBC szerint közölte, hogy az összes Ukrajnából érkező vezeték elapadt, Bulgária, Görögország és Macedónia szintén visszaesésről számolt be - írja a BBC.

A szlovák kormány kedden kora délután szükségállapotot rendelt el a gázellátásban, miután 70 százalékkal csökkent az országnak szállított földgáz mennyisége. A szükségállapot keretében felkészülnek az ipari nagyfogyasztók ellátásának korlátozására, ami a lakosságot a kormány szerint nem érinti. Lengyelországban is korlátozásokra készülnek: a kormány jóváhagyta a vezető gázszolgáltató, a PGNiG kérésére az ipari felhasználás korlátozását.

Az orosz Gazprom gáztermelő cég szerint a gázellátási problémákat az okozza, hogy Ukrajna lezárt az orosz gázt Európába szállító négy vezeték közül hármat. A gázszállítás korlátozásához az orosz-ukrán gázvita vezetett. Ennek lényege, hogy a Gazprom január 1-jén leállította Ukrajnában irányuló szállításait, mert nem tudtak megegyezni a 2009-től érvényes szállítási árról és a Gazprom szerint ukrán partnere 600 millió dollárral tartozik a korábbi szállításokért.

Mindenki szerint más a hibás

A Gazprom drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztül áramló, európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait, és ez néhány órán belül zavarokat fog okozni Európa földgázellátásában - közölte kedden reggel az ukrán Naftogaz. Az ukrán cég szerint a Gazprom a normális mennyiség egyharmadára csökkentette a szállításait.

Az ukrán Naftogaz közleménye szerint az Európának szánt napi szállítás 300 millió köbméterről 92-re csökkent le. A csökkenés a Naftogaz szerint 9 országot érint: Magyarország mellett Moldovát, Bulgáriát, Romániát, Görögországot, Romániát, Törökországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Németországot.

A Gazprom hétfőn azt közölte, hogy az Európának szánt, Ukrajnán keresztül történő földgázszállítását 65,3 millió köbméterrel, vagyis annyival csökkenti, amennyit a Gazprom szerint Ukrajna ellop. Kijev tagadja, hogy megdézsmálná a tranzitgázt.

A Gazprom jelenleg a normális földgázmennyiség hetedét tudja Európába exportálni az ukrán fél által az éjszaka folyamán érvényesített tranzitkorlátozások, a tranzitkapacitás háromnegyedének lezárása miatt - mondta kedden Londonban Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese. Medvegyev adatai szerint Ukrajnából a jelenlegi helyzet alapján a Gazprom által exportált gázból naponta mindössze 40 millió köbméter jut tovább Európába, ami "példátlan mennyiségcsökkenés".

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak nevezte a gázszállítások mérséklését és a probléma elhárítására szólítrotta fel Oroszországot és Ukrajnát. Az EU jelentős részben függ az orosz gáztól, az Európában felhasznált gázmennyiség negyedét a Gazprom termeli ki. Lettország, Szlovákia, Finnország és Észtország a leginkább a kiszolgáltatott, mivel teljes gázfelhasználását orosz forrásból fedezi. Csehországban, Bulgáriában és Litvániában 80, Magyarországon, Ausztriában és Görögországban pedig 60 százalék ez az arány - az EU 2006-os adatai szerint.

 origo.hu

(KL)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.