Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis bevezető

2009.01.01

Sport

Igazságokat nézve egy kis bevezetés kell ebbe, hogy Sport.

Magyarország nem csak, mint tudomány és ilyesfajta szinteken tündöklik, még ha el van hallgatva, hanem sport terén is!

Sport szó manapság már kicsit alapul azon, hogy ki mit vesz annak, de sajnálatos hogy a sportolási lehetőségek nincsenek kihasználva. De ha erről az ágról írunk, beszélünk, akkor fel kell vázolni a helyzetet. Magyarországon, mint a világon máshol is a labdarúgásba öl bele rengeteg pénzt. De az a nagy bajunk igazság szerint hogy leragadtunk még az Arany Csapatnál meg az akkori idők hőseinél. Persze nem kell őket elfelejteni, sőt példa értékűnek kell venni, amit ők akkor azokban a nehéz időkben nem csupán magukért nem csak a hírnév végett, hanem minden olyan dologért tettek, hogy az ország fénye ilyen téren is dicsfényben ragyogjon. Sajnálatos mostanság hogy az annyira dicsőített labdarúgás ennyire a béka segge alatt van. És ha csak egymás köpködése és rivalizálás megy, akkor nem is fog föléledni.

De minden más sportban előre haladunk a ranglistán és egyre több név erősödik meg a világ tudatában, ami 100% magyar!

-          diszkoszvetők

-          futóink

-          kalapácsvetőink

-          magasugróink

-          súlylökőink

-          birkózóink

-          súlylökőink

-          cselgáncsozóink

-          kajakosaink

-          evezőseink

-          kenusaink

-          kosárlabdázóink

-          kézilabdázóink

-          kerékpárosaink

-          műrepülők

-          műkorcsolyásaink

-          ökölvívóink

-          öttusázóink

-          síelők

-          sakkozók

-          sportlövészeink

-          súlyemelőink

-          teniszezőink

-          tornászaink

-          triatlonisták

-          úszóink

-          Vívók… és tovább

Itt neveket is lehet sorba tenni, de az kicsit hosszú sor lenne hisz magyarok olyan szintet tudtak és tudnak most is produkálni, hogy egy egész szaknévsor kéne a bemutatáshoz! Vannak persze elfelejtett sportok, ami teljes kivitele magyar.

Egyik a BARANTRA

Erről tessék itt a bemutatás.

A Baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata. Jelenleg 73 helyszínen kb. 2500 fő gyakorolja a régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikákat. Egyre több településen indítanak Baranta egyesületeket, amelyek a helyi ifjúság mellett az ott élő korosztályok mindegyikével foglalkoznak. A Baranta egyik fontos ismérve, hogy gyakorlása nem képzelhető el Baranta közössége nélkül.

 

Az önálló magyar harcművészeti irányzat a magyar harci testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki célul. Az anyag gyűjtése, rendszerezése, a kiképzésbe való beillesztése jelenleg is folyik. Jelenleg közel ezer tradicionális technikai megoldás alkotja a Baranta alapvázát. A különböző fogások, eljárások mintegy 60 %-a más harcművészetekben nem fordul elő, vagy feledésbe merült. A Barantát ezen elemek léte, sokrétűsége, a történeti magyar gondolkodásmódból származtatott életfilozófiája teszi igazán izgalmas, egyedülálló szellemi, lelki és fizikai alkotássá.

A Baranta nem egy, vagy több „mester” alkotása, hanem a magyar nép, mint kultúrkör összegzett tudásanyagának /életmód, közösségépítés, taktikai modell, technikai alapbázis, személyiségfejlesztési elv, filozófia/ tükröződése a sajátos harci testkultúrában. Az ország különböző területén működő csapatok egyik fontos feladata a helytörténet és a néprajz pontos megismerése, ezen belül pedig a magyar testkultúra még rejtett elemeinek összegyűjtése.

 

Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást és a megfelelő önvizsgálatot.

 

A Baranta harcművészet. Harcművészetekkel csak az foglalkozik eredményesen, aki életmódszerűen éli meg annak minden tartalmát. A Baranta segít életmódszerűen magyarul élni. Egyik legfontosabb feladata a hagyományos magyar értékek közvetítése az országon kívül és belül egyaránt. Középtávú tervei között szerepel, hogy az elkövetkező 10 évben legalább 3-400 magyar településen elérhető legyen és kialakításra kerüljenek azok a regionális oktatási centrumok, ahol az edzők, felkészítők képzése, az egyes csapatok edzőtáborai szervezett keretek között folyhatnak, illetve, hogy az arra alkalmas személyek számára biztosítsák a napi 6-8 óra elméleti és gyakorlati  felkészülés lehetőségét. Későbbiekben a Baranta terjedése kapcsán a magyar nyelv és életszemlélet terjesztésével a világ „magyarabbá” tétele a cél. Magyarország mellett a Székelyföldön, Kalotaszegen és a Felvidéken találkozhatunk Baranta csapatokkal. A magyar stílus képviselői jó kapcsolatokat ápolnak a bokh barildah /bökö-Mongólia/ képviselőivel, a magyarországi ZBK kempo és Shaolin egyesületekkel, amely egymás versenyein és rendezvényein való közös részvételben jelenik meg.

 

 

Szűkebb értelemben a Baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres- és pusztakezes harcművészeti irányzat. Jelentős szerep jut a Kárpát-medencei mozgásanyag mellett a feltételezett vándorlási területeken alkalmazott harci eljárások, a hasonló életmódközösségeket felépített népek (szkíták, hunok, avarok, türkök, onugorok, kazakok) harci és kiképzési kultúrájának is.

http://baranta.gportal.hu/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz

(Kozák Lóránt, 2009.01.02 17:39)

Én Gábor én voltam és minden szöveg végén ott az (KL)
a monogrammom.

Baranta

(Ferenczi Gábor, 2009.01.01 20:51)

Jó kis összefoglaló! Ki követte el? :)